
İCRA DOSYASI NASIL DÜŞER?
Sık sorulan sorulardan birisi icra dosyalarının ne şekilde kapanacağıdır. Bunun ilk ve en doğal yolu icra dosyasına konu borcu ödemektir. İcra dosyasına konu asıl alacak, faizi ve diğer ferileri, icra takibi avukat vasıtasıyla yapılmışsa icra vekalet ücreti, tahsil harcı vb. harç ve masrafların tümünün ödenmesi halinde icra dosyası kapanacak varsa dosyaki hacizlerin tümü kaldırılacaktır.
İcra Dosyasının Zamanaşımına Uğraması
İcra dosyasının ne zaman zamanaşıma uğrayacağı konusu ise icra takibine konu edilen alacağın türüne göre değişiklik arz etmektedir. Örneğin sözleşmeden doğan bir borçta zamanaşımı 10 yıldır. Sözleşmeye konu bir icra takibinde zamanaşımını kesen nedenler yoksa 10 yıl içerisinde zamanaşımına uğrar. Bu halde zamanaşımı nedeniyle bir avukattan profesyonel destek alınarak işlem yapılması gerekmektedir.
Bu noktada belirtmek gerekir ki icra dosyasında alacaklı tarafından borcun tahsili amacıyla borçluya yapılan her işlem zamanaşımını kesmekte ve zamanaşımı süresi baştan başlamaktadır.
İcra Dosyasının Düşmesi Nedir? İcra Dosyası Nasıl Düşer?
Alacaklı tarafından icra dosyasında 1 yıl boyunca işlem yapılmaması halinde icra dosyası arşive kaldırılmaktadır. Bu duruma uygulamada icra dosyasının düşmesi denilmektedir.
İİK gereği alacaklının haciz isteme hakkı ödeme emri ve ya icra emrinin tebliğinden itibaren 1 yıl içinde kullanılmazsa düşer. Bu halde takip dosyası işlemden kaldırılır, bir başka deyişle düşer.
Belirtelim ki icra dosyasının düşmesi borcu ortadan kaldırmamaktadır. Alacaklı vereceği yenileme dilekçesi ve bazı hallerde yatıracağı yenileme harcıyla birlikte dosyayı arşivden çıkartarak tekrar işlem yapabilir.
İcra takipleri gerek alacaklı gerekse borçlu açısından çeşitli usul kuralları ve süreler barındırmakta olup her aşamada bir icra avukatı yardımından faydalanılması hak kayıplarını engelleyecektir.

Boşanma avukatlarına en sık sorulan sorulardan biri de boşanma davasında hakimler neler sorar sorusudur. Boşanma davasında hakim evlilik birliğinin sona ermesine neden olan hadiseler ve bu hadiselerin kimden kaynaklandığını incelemekte ve sonucunda boşanmada bir tarafın daha kusurlu olduğunu ya da her iki tarafın eşit kusurlu olduğu sonucuna ulaşmaktadır. Boşanma davasında hakimin eşlere soracağı sorular taraflarca ileri sürülen ve evliliğin sona ermesine neden olan olaylara ilişkin inceleme yapar.
Ancak Hukukumuzda boşanma davaları yazılı yargılama usulüne göre görülmektedir. Bu usule göre taraflar boşanma nedenlerini verecekleri dilekçelerinde ileri sürerler. Bu durumda da genel olarak iddialar yazılı olarak ileri sürülmekte duruşmalarda iş yoğunluğu nedeniyle hakimlerce çok sık soru sorulmamakta sadece önemli hususları açıklatmak için beyanda bulunulmaktadır. Boşanma davaları teknik davalar olup ileri sürülen iddiaların ispatı sıkı koşullara tabi olduğundan ve boşanma nedenlerinin açık ve kesin bir şekilde ileri sürülmesi gerektiğinden boşanma avukatı yardımından faydalanılması gerekmektedir.
Bilindiği üzere anlaşmalı boşanma davalarında taraflar boşanma ve ferileri konusunda tam bir anlaşma sağlamakta ve bunu protokole dökerek mahkemeye sunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında hakim duruşmada taraflara boşanmayı kabul edip etmediklerini, protokolün iradelerine uygun olup olmadığını ve protokol altındaki imzanın kendilerine ait olup olmadıklarını sormaktadır. Cevapların olumlu olması halinde ise boşanmaya karar vermektedir.